Ceralbin page image

KÉZSZÁRAZSÁG: HOGYAN ORVOSOLJUK?

A kézszárazság nagyon gyakori probléma, leginkább télen szokott jelentkezni, de évszaktól függően bármikor megjelenhet, hiszen nemcsak a hideg okozhatja ezt a problémát, hanem számos más tényező is. Az alábbi cikkben arról lesz szó, hogy hogyan lehet hatékonyan orvosolni a kézszárazságot.

A kézszárazság orvoslása előtt, derítsük ki, mi okozza a tüneteket

Mielőtt a kézszárazság orvoslásának módjaira rátérünk, először tisztázzuk, hogy milyen tényezők, okok vezethetnek a kézszárazság kialakulásához! A kézszárazságot több minden is okozhatja, köztük az olyan környezeti hatások, mint a szél, vagy az extrém hideg idő, vagy éppen a nap káros sugarai. Közre játszhatnak genetikai tényezők, továbbá különböző káros anyagok, mint a mosogatószer kemikáliái, takarítószerek, vagy a manapság olyan gyakran használatos alkoholos kézfertőtlenítők. Ezek mind-mind olyan változásokat idéznek elő, amik rontják a bőr szerkezetét, és dehidratálttá szárazzá teszik.

 

Ha nem orvosoljuk a kézszárazságot, akkor kellemetlen tünetek jelentkeznek

Nagyon fontos, hogy megfelelően orvosoljuk kézszárazságot, mert kellemetlen tüneteket okozhat. Először még csak azt érezzük, hogy kicsit szárazabb, érdesebb a bőr, de ha nem kezünk el figyelmet fordítani a területre, akkor bőrpír, viszketés, hámlás, apró sebek, vérzés, sőt még fájdalom is keletkezhet. Nemcsak nem esztétikus a kézszárazság, hanem magannyi kellemetlen tünettel is járhat.

 

Hogyan orvosoljuk a kézszárazságot?

A kézszárazság orvoslásában a hidratálás a kulcsfontosságú, külsőleg, valamint belsőleg is. Szakemberek szerint leginkább a lipidpótló, hidratáló testápolók javallottak, ugyanis a lipideket és ureát is tartalmazó testápolók szinte azonnal megnyugtatják a kézbőrt, selymesebbé, simábbá varázsolják, és csökkentik a tüneteket is. A hidratáló krémeket nem elég naponta egyszer alkalmazni, hanem napi akár 5-6 alkalommal is, ahányszor csak azt érezzük, hogy szükséges. A belső hidratálás szempontjából a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is kiemelten fontos, ez napi 2-3 litert jelent, amit akkor is meg kell inni, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Érdemes elkerülni a káros kemikáliákat tartalmazó vegyszereket, valamint elkerülni a szélsőséges időjárási viszontagságokat, amennyiben ez lehetséges. Húzzunk gimikesztyűt takarításhoz, használjunk napvédő krémet!

 

Milyen hidratáló krém a legjobb orvosság kézszárazságra?

A kézszárazság orvoslására az olyan hidratálókrémek a legalkalmasabbak, amik olyan alapanyagokat tartalmaznak, amik segítik a vízmegkötését, a bőr hidratálását, és táplálását. A Ceralbin hidratáló krémei ilyenek, ráadásul kizárólag gyógyszertári minőségű természetes alapanyagokat tartalmaznak. Univerzális kenőcsünk zsíros állagának, és csodákat érő összetevőinek köszönhetően, mint a méhviasz, gyapjúzsír, omega zsírsav, vagy a ricinusolaj az egyik legjobb megoldás kézszárazság kezelésére.