Ceralbin page image

A TE BŐRÖD SZÁRAZ, VAGY DEHIDRATÁLT? SEGÍTÜNK FELFEDNI A KÜLÖNBSÉGET!

A bőrtípus meghatározása fontos feladat ahhoz, hogy megfelelően tudjuk ápolni. A száraz bőr és a kiszáradt vagy dehidratált bőr között azonban számos különbség van. Melyek ezek? Szakértői cikkünk segít!

A Te bőröd száraz, vagy dehidratált? Segítünk felfedni a különbséget!

Száraz bőr esetén a mirigyek olajtermelése sokkal kevesebb az arcon és a testen egyaránt. A kiszáradt, dehidratált bőr esetén azonban vízhiány áll fenn, nem pedig az olajtermelés kevesebb. Tehát valójában egy zsíros bőrtípusú is rendelkezhet kiszáradt bőrrel.

Valószínűleg már hallottál Te is a kiszáradás negatív hatásairól az általános egészségi állapotra nézve, de ki tudja, hogy milyen látható tünetei vannak az arcon? Annak érdekében, hogy megértsük a különbséget az általános száraz bőr és a kiszáradt, dehidratált bőr között, pár dolgot nem árt tudni. A következőkben ebben segítünk, illetve abban is, hogy bőröd újra hidratált lehessen!

A száraz bőr és a kiszáradt bőr közötti különbség

Alapvetően a szárazság egy bőrtípusra, a kiszáradás pedig a bőr állapotára utal. A száraz bőr nem olajos, hiszen kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr, és a faggyú hiánya azt jelenti, hogy a bőr lipidek nélkül rendelkezik, így meg kell tartania a nedvességet és erősen kell védekeznie a külső környezeti hatásokkal, szennyeződésekkel szemben.

A dehidrált bőr nem rendelkezik elegendő vízzel. A dehidrációt számos külső tényező okozhatja, de a leggyakoribb tényezők az időjárás, a környezet, az étrend és a koffeinfogyasztás, amelyek mindegyike csökkenti a bőr víztartalmát.

 

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy száraz vagy kiszáradt bőrünk?

Jó teszt az, ha megcsípjük az arcunkat. Ha a bőrünk ráncossá válik, és alakját nem tatja meg, akkor a bőr sejtjeinek vízre van szüksége. A kiszáradt bőr tompának, szürkének tűnhet, ráncossá válik és gyakran megjelennek a szem alatti sötét karikák. A kiszáradt bőr leggyakoribb tünetei között szereper a bőrpirosság, a bőr ráncossága, és gyulladása.

A száraz bőr viszont kellemetlen tüneteket eredményez, amely során viszkethet, pelyhessé válik és hámlik. A legrosszabb részek általában a szemöldök közelében vannak, valamint az orr és a száj sarkain. A száraz bőr tünetei azokon a részen a legrosszabb, ahol a bőr egymáshoz dörzsölődik, tehát a karok belsején és a comboknál.

A száraz és a kiszáradt bőr kezelése

A száraz bőrt számos módon meg lehet nyugtatni és kezelni. A kiszáradt bőr ezzel szemben más történet. Noha a hidratáció kulcsfontosságú, ha kiszáradt bőrrel szenvedsz, van néhány otthoni kezelési módszer, amit érdemes elvégezni.

Hámlasztás

A hámlasztás remekül használható mind a kiszáradt bőr, mind a száraz bőr esetén, hiszen általa felfrissíthetjük bőrünket. Az elhalt bőrsejtek felhalmozódnak, ezzel pedig csökkentik a hidratálók felszívódását. Egy héten legalább egyszer radírozzuk vagy hámlasszuk le az elhalt bőrsejteket, ezzel esélyt adva a hidratáló hatásosabb működéséért.

 

Használj szérumot

A bőr hidratálásához érdemes célzott szérumokat beépíteni a napi rutinunkba, a hidratáló előtt alkalmazva. A szérumokról fontos tudni, hogy nem hidratálószerek. Érdemes olyan szérumot használni a hidratálókrémek előtt, amely hialuronsavat tartalmaz, hiszen ez segít fokozni a bőr rugalmasságát.

A bőröd természetesen hialuronsavat termel, de a bőrápolás révén történő kiegészítés kulcsfontosságú a kiszáradás kezeléséhez. Olyan termékeket javasolnak a szakemberek, amelyek hialuronsav stimulátorokat tartalmaznak, hiszen ezek növelik a bőr képességét a saját hialuronsav előállítására.

Használj sűrűbb hidratálót éjjel

A meleg, száraz levegő természetesen kiszárítja bőrünket, így a bőr elveszíti nedvességét, akár alvás közben is. Éjszakánként éppen ezért fontos, hogy olyan hidratálót használjunk, amely sűrűbb állagú, így a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását. Ebben az esetben jó választás lehet a Ceralbin hidratáló testápolója vagy a Ceralbin univerzális ápoló kenőcs.

Az évszakok is befolyásolják a bőr állapotát

A hőmérséklet és a páratartalom változásai valóban befolyásolhatják a bőr megjelenését és viselkedését. A tél különösen kemény, mivel a hideg, alacsony páratartalmú levegő kiszáríthatja a bőrt, ami által viszkethet, kirepedezhet és irritálttá válhat. A hideg levegő összehúzza a pórusokat, csökkenti a keringést és a zsírtermelést. Az alacsony páratartalom, a forró zuhanyok és a központi hő szintén hozzájárulhat a bőr kiszáradásához, ezért annyira fontos egy téli-specifikus bőrápolási rutin létrehozása az időjárás miatti viselt bőr megnyugtatására.

Szerencsére, tavasszal és nyáron több vizet tart meg bőrünk, biztosítva ezzel a bőrhidratációt. De a túl sok közvetlen napfény kiszáradást okozhat, ezért érdemes különösen odafigyelni a nyári bőrápolásra is!

Igyál elegendő vizet

Nyilvánvalónak tűnhet, de fontos megemlíteni, hogy a megfelelő mennyiségű víz bevitele nagyon fontos. A belső hidratáció létfontosságú, hiszen ezzel is hozzájárulunk bőrünk hidratációjához belülről.