Ceralbin page image

VISZKETŐ BŐR? MI ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN?

Viszkető bőr? Kellemetlen érzés, nap mint, nap? Vajon mi állhat a kellemetlen tünet hátterében, és hogyan lehet megszüntetni az egészet? Rengeteg tényező állhat a háttérben az egyszerű allergiától kezdve, bőrriritáción keresztül szervi elégtelenségig. Íme néhány fontos információ a viszkető bőrrel kapcsolatban.

A viszkető bőr leggyakoribb oka a bőrszárazság

A viszkető bőr hátterében rengeteg dolog állhat, de a leggyakrabban az egyszerű bőrszárazság szokott meghúzódni a háttérben. A száraz bőr különösen a hidegebb napokon szokott előfordulni, de aki érzékeny erre, az az év bármelyik napján produkálhatja ezt, illetve különböző behatások még inkább felerősíthetik, például a meleg víz, nagyfokú napsütés, bizonyos ruhaneműk, vagy nem megfelelő kozmetikumok. A bőrszárazság nem egy komoly probléma, és nagyon egyszerűen orvosolható is, csak megfelelő ápolás szükséges. IDE kattintva szerezhetsz be ápoló készítményeket, amik hatékonyan kezelik a bőrszárazságot, és véget vetnek a bőrviszketés kellemetlen tünetének.

A viszkető bőr oka lehet rovarcsípés is

A bőrszárazság télen jellemző, ezzel szemben a rovarcsípés leginkább nyáron, de bármelyik évszakban előfordulhat, nemcsak ilyenkor. Szúnyog, pók, ágyi poloska és más rovar is okozhat bőrviszketést azzal, hogy csípéseket ejt a bőr felületén. Ez általában nem igényel különösebb kezelést, de a gyógyszertári szerek csökkenteni tudják a kellemetlen tüneteket, amennyiben napokon belül nem múlik el a tünet, vagy romlik a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni.

Gyógyszer is lehet a viszkető bőr oka

A kozmetikumok okozhatnak bőrirritációt, allergiás reakciókat, sőt bizonyos gyógyszerek tünete is lehet a viszkető bőr. Főként a receptköteles, ezeken belül is leginkább a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek szoktak bőrviszketést okozni. Ebben az esetben is szükséges orvossal konzultálni, vele megvitatni a problémát.

 

A viszkető bőrt okozhatja ekcéma

Nem minden esetben lehet legyinteni egyet e tünet esetében. amennyiben a viszkető bőr tünete több ideig fennál mindenképpen érdemes egy alaposabb kivizsgáláson részt venni, mert komolyabb bőrbetegségek, sőt szervi bajok is állhatnak a háttérben. Az egyik leggyakoribb bőrprobléma, ami a háttérben áll az ekcéma, melynek a legjellemzőbb tünetei a vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, valamint a rohamszerű viszketési inger. Akár bőrdaganat és limfóma is okozhat bőrviszketést.

Komoly betegség is lehet a viszkető bőrt kiváltó ok

Idegi rendellenességek, betegségek, pajzsmirigy problémák vashiány, vérszegénység, vese- és májbetegség, és egyéb komolyabb betegség is lehet a bőr viszketésének oka. Ezért amennyiben más jeleket is észlelsz, vagy hosszabb ideig áll fent a probléma hidratáló készítmények használata mellett is, mindenképpen konzultálj szakemberrel!