Ceralbin page image

GYAKORI BŐRPROBLÉMÁK: MI A NORMÁLIS ÉS MIKOR KELL BŐRGYÓGYÁSZHOZ FORDULNI?

Mikor nem kell aggódni és mikor forduljunk bőrgyógyászhoz? Sok esetben nem szabad elodázni az időpontot, máskor pedig nem szabad pánikba esni. Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat a bőrproblémákról.

1. Pattanások

Normál: kevés, kisebb gyulladt miteszerek, pattanások, leginkább serdülőkorban vagy fiatal felnőtt korban

Nem normális: nagy, gyulladt pattanások, amelyek nem múlnak el egy termék hatására sem

A felnőttek sem immunisak a pattanásokra, ugyanakkor a gyulladt, fájó pattanások hátterében sok minden állhat. Például az új öblítőd, tisztítószered, esetleg valamilyen hormonprobléma vagy emésztési problémák is okozhatnak gyulladt aknékat. Ezeket érdemes megnézetni bőrgyógyásszal, amennyiben hosszú távon fennálló a probléma.

 

2. Hideg sebek (herpesz)

Normál: ritka elváltozás évente egyszer vagy kétszer

Nem normális: Minden hónapban észlelhető

A hideg sebek, vagyis a herpesz, az ajkak, a száj vagy az íny fertőzéséből származnak. Kicsi, gyakran fájdalmas hólyagok, amelyek a szájban vagy annak közelében jelennek meg. Általában maguktól elmúlnak, de ha továbbra is fennállnak, vagy évente egy-két alkalomnál gyakrabban megjelennek, ideje orvoshoz fordulni.

 

3. Korpásodás

Normál: alkalmankénti korpásodás, kis pelyhekből állnak, amelyet samponnal lehet kezelni

Nem normális: vastagabb, héjagos, viszkető foltok, különösen, ha ez befolyásolja a munkát és a társadalmi életet

Az enyhe korpásodást gyakran speciális samponokkal és kezelésekkel könnyedén lehet kezelni. Azonban, ha a fejbőr már viszket és a korpásodás már akadályozza a mindennapi megjelenést, orvoshoz kell fordulni. A súlyos korpásodást okozhatja stressz, környezeti változások, vagy akár hormon változások, esetleg a nem megfelelő táplálkozás is.

 

4. Bőrkiütés

Normál: Bőrkiütés, amely pár órán belül elmúlik

Nem normális: kör alakú vagy foltban jelentkező, viszkető kiütések, amelyek nem múlnak el

A bőrkiütés viszkető lehet, fájdalmas, tapintásra pedig általában a bőr meleg. Míg a bőrkiütés különféle típusai a bőrápoló szerek érzékenységétől a bőr állapotáig terjedhetnek, néhány kiütés több figyelmet érdemel. A körkörös bőrkiütés, amely a bőr felületén megemelkedett, az jelezhet fertőző bőrbetegséget is. Ebben az esetben mielőbb érdemes felkeresni a bőrgyógyászt megfelelő kezelésért.
Amennyiben bőrirritáció nélkül használható bőrápoló krémet keresel, a Ceralbin termékei magas minőségű és tisztaságú gyógyszeripari alapanyagai nem okoznak problémát. Puha és hidratált bőr, irritáció nélkül.

 

5. Ekcéma

Normál: Az érzékeny bőrű embereknek néhány enyhe viszkető foltja lehet a bőrön, amelyek könnyen eltűnnek akár bőrápoló krém hatására

Nem normális: Viszkető foltok, amelyek hatással vannak az életminőségre és az alvásra, és nem reagálnak semmilyen bőrápoló krémre

Az ekcémának is több típusa lehet, a hidegekcémától kezdve a súlyosig, amely rendkívül viszket, ég és zavaró a mindennapok során. Amennyiben a tünetek folyamatosan fennállnak és semmilyen bőrápoló krémre nem reagálnak, keressük fel bőrgyógyászunk, hogy megfelelően kezelje a problémát.

 

6. A bőr öregedése

Normál: Rugalmasság elvesztése, térfogati veszteség, valamint a vonalak és a ráncok kialakulása az idő múlásával

Nem normális: Korai öregedés: ráncok kialakulásával, sötét foltokkal és a bőr csillogásának és tónusának elvesztésével

A nap káros sugarai, a bőrápolási rutin és bizonyos életmód-szokások befolyásolhatják a bőr öregedésének gyorsaságát. Erre érdemes odafigyelni, hiszen bőrünk egészsége rendkívül fontos megjelenésünkre nézve. Amennyiben korai bőröregedést tapasztalunk, akkor a bőrgyógyász javasolhatja a bőrápolási rutin megváltoztatását.
A bőr korai öregedését elkerülhetjük például megfelelő bőrhidratáló krémmel is, hiszen segít fenntartani a bőr rugalmasságát, ezáltal a ráncok kialakulása ellen segít. A Ceralbin termékcsaládja ebben tökéletes választás lesz.

 

7. Bőrkárosodás

Normál: szeplő, anyagjegy, napégés

Nem normális: elváltozott anyajegy, különösen a napfénynek kitett területeken, a bőrrák jele lehet

Noha a szeplők, és más bőrfoltok nem feltétlenül jelentenek rosszat, mindig érdemes ezeket szem előtt tartani. Egy-egy elváltozott anyajegy, amely megnövekedett, körülötte újonnan keletkezett folttal, általában nem jelent jót. Érdemes minél előbb megnézetni az ilyen anyajegyeket bőrgyógyászunkkal.

 

8. Rosacea

Normál: enyhe bőrpír és kisebb erek megjelenése, főleg az arcon és annak közepén

Nem normális: Piros, érzékeny, fájdalmas bőr, néha pattanásos kitörésekkel kombinálva

Minden rosacea-beteg különbözik, hiszen különféle kiváltó tényezőkkel és eltérő reakciókkal rendelkezik. A bőrgyógyász segít meghatározni, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, és hogy valami más súlyosbítja-e a bőr állapotát.

 

9. A bőr elszíneződése

Normál: tiszta bőr vagy néhány szétszórt barna folt, amelyek a nap folyamán rosszabbodnak

Nem normális: Perzisztens foltos barna pigment, amely főleg a homlokon, arcon és a felső ajakon jelentkezik (összefüggésbe hozható a terhességgel és a fogamzásgátló tablettákkal)

A hormonváltozások a bőr elszíneződéseinek oka lehet. A napkárosodások, a bőr sérülései, a felesleges melanin termelés bőrrákot is okozhatnak. Ha a foltok állandók vagy új foltok jelennek meg, keressük fel a bőrgyógyászt.

 

10. Szemölcsök

Normál: kisebb szemölcs, amely nem fáj

Nem normális: Egyetlen nagy vagy csoportosult dudorok a bőrön, amely elszíneződött vagy fáj

A szemölcsök jóindulatú növekedések, amelyeket a bőr felső rétegének fertőzése okoz. Mivel fertőzés okozta, a szemölcsök fertőzőek lehetnek mások számára is. Noha ezek általában ártalmatlanok, akkor érdemes orvoshoz fordulni kezelésre vagy eltávolításra, ha a szemölcs fáj, vagy sok ilyen van.

 

Amennyiben bármilyen hosszú távon fennálló bőrproblémával küzd, keresse fel a bőrgyógyászt, hogy minél előbb diagnosztizálni tudják a problémát, illetve annak okát, ezáltal pedig kezeljék.

 

Ha pedig bőrszárazság a probléma a Ceralbin termékcsaládja segít:
tekintsd meg termékeinket és rendeld meg online!