Ceralbin page image

3 TÉVHIT A SZÁRAZ BŐRREL KAPCSOLATBAN

A száraz bőr problémájával élete során talán már mindenki találkozott. Sokan, amikor konstatálják, hogy kiszáradt a bőrük, vagy rossz megoldást választanak a kezelésre, vagy ami rosszabb, a továbbiakban nem is foglalkoznak vele, ami nem biztos, hogy a legbölcsebb döntés. Pont ezért ma 3 bőrápolással kapcsolatos tévhitet fogunk megcáfolni a száraz bőrrel kapcsolatosan.

Tévhit: Ha kiszáradt a bőröm, elég, ha a következő napokban több folyadékot iszok, és ettől majd helyreáll a bőröm.

Tény, hogy a szervezetünknek szüksége van bizonyos mennyiségű folyadékra (egy felnőtt nő napi átlagos folyadékszükséglete 2,5l), és az is igaz, ha kevesebb folyadékot iszunk, akkor a bőrünk, mint ahogy az egész testünk dehidratálttá válik. De valójában ez nem bőrszárazság. Ilyenkor a bőrünk egyszerűen kicsit összeesik, veszít a telítettségéből, petyhüdté válik, és a ráncok, barázdák sokkal szembetűnőbbé válnak. Ha valójában a száraz bőr problémájával szembesülünk , akkor annak a zsírtartalma sérült, csökkent, és annak megoldására bizony komolyabb segítségre van szükségünk, mint pár pohár víz elfogyasztása.

Tévhit: Csak a bőröd vízpótlása szükséges, ha kiszárad a bőröd

A bőr kiszáradása esetén egyszerűen felborul a víz-zsír egyensúly. A bőr elkezd húzódni, viszketni, kipirosodni és rosszabb esetben, akár kisebesedni is. De ebben az esetben egy vizesebb krém, csak félmegoldást jelent. Miért? Mivel a bőr kiszáradásában nemcsak annak, víztartalmának csökkenése, hanem a bőr felső védő zsírrétegének, a lipideknek a csökkenése vagy eltűnése is szerepet játszik a hidratálás szempontjából a vízpótlás mellet gondoskodnod kell a lipid pótlásról is.

Ezért javasoljuk a lipidgazdag krémek használatát bőrszárazság esetén.

Tévhit: Mindegy mitől száradt ki a bőröm, majd jobban odafigyelek rá, és a krémezéstől pikk-pakk elmúlik.

A legtöbb esetben tényleg elegendő, ha a bőrszárazság megjelenésekor jobban odafigyelünk az ápolásra. Azonban nem árt tudni, hogy néhány betegség is okozhatja a bőrszárazságot, amelyeket a laikus szem számára elég nehéz pontosan azonosítani, így azt javasoljuk, hogy ha nem tudod mire visszavezetni, hogy mitől alakulhatott ki a száraz bőr (száraz levegő, vegyszerek, időjárás, stb.), akkor inkább egyeztess egy háziorvossal vagy bőrgyógyásszal, amennyiben a kiütések néhány nap alatt sem enyhülnek. A szakember a kiütések elhelyezkedése és kinézete alapján felismerheti a hátterében álló betegséget, esetleg mintavétel is szükséges lehet. A bőrfertőzés típusától és súlyosságától függően fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémeket, esetleg szájon át szedhető antibiotikumokat is felírhat a szakember.