Ceralbin page image

MIÉRT FONTOS A BŐR LIPIDRÉTEGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA?

Ha kiszárad a bőrünk, akkor  a hidratáltság visszaállítása mellett,  a bőr lipidrétegének a helyreállítása is a feladatunk lenne. Te mit teszel, ha viszket, kipirosodik, hámlik, esetleg még ki is sebesedett a bőröd? Valószínűleg egy gyorsan felszívódó, azonnali eredményt ígérő vizes krém után nyúlsz, hogy gyorsan megold a problémát. Pedig ez nem biztos, hogy elég.

De nézzük, hogy mik is azok a lipidek?

Ha félsz, hogy most egy bonyoult biológiai magyarázat jön, akkor a könnyebb megértésért hozunk egy nagyon szemléletes példát. Képzeld el úgy a bőrt, mint egy téglafalat, ahol a bőrsejtek téglaként és a lipidek mint a cement (mész) működnek, amelyek nemcsak egyben tartják ezeket a téglákat, hanem meg is óvják a környezet külső hatásaitól.
Így már talán jobban érthető, hogy a lipid molekulák miért is játszanak ennyire fontos szerepet a szervezetünkben, különösen a bőrünkben. A lipidréteg a bőr alatt nemcsak a test mechanikai védelmét és hőszigetelését szolgálja, hanem kulcsszerepet játszik a nedvesség megtartásában és a külső környezeti tényezők elleni védelemben is. A bőr felső rétegében található lipidek segítenek megakadályozni a víz elpárolgását, így megőrzik a bőr hidratáltságát. Emellett ezek a lipidek a külső környezeti hatások, például szél, hideg vagy hő elleni védelmet is biztosítanak. A lipidréteg továbbá segít megvédeni a bőrt a káros anyagoktól, baktériumoktól és egyéb potenciálisan veszélyes külső tényezőktől.
De vajon mikor és miért sérülhet ez a lipidréteg?
Rengeteg külső és belső tényező befolyásolhatja a bőr lipidrétegének csökkenését, melyek közül a teljesség igénye nélkül fesorolunk néhányat.
De mit tehetünk a lipidréteg helyreállításáért?
A bőr sok mindent kibír, de mégis szüksége van gondoskodásra. Ráadásul, ha megsérült vagy károsodott, akkor még jobban oda kell figyelnünk a hatékony kezelésre. Arra nincs általános válaszunk, hogy ennek az extra odafigyelésnek mennyi az időtartama, mennyi időt vesz igénybe a bőr helyreállítása, mert ez teljesen az adott embertől és a problémát kiváltó tényezőktől függ. De azért készültünk néhány jótanáccsal.
Először is azt tanácsoljuk, hogy légy egy kicsit tudatos, és vizsgáld meg az életmódodat, a körülményeket, és azokat a termékeket, amiket rendszeresen használsz.
Lehet, hogy túl száraz a levegője a lakásnak? Esetleg túl sokszor mosol kezet olyan szappannal, amely ahelyett, hogy segítene, inkább károsítja a bőrödet? Talán elragadott egy kozmetikai trend, és többet hámlasztasz, mint kellene?
Próbáld ki ezt a módszert, kezd el elhagyni a termékeket és / vagy összetevőket, amelyekről gyanítod, hogy problémát okozhatnak, és kövesd nyomon a változásokat. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megszüntesd a problémát kiváltó okokat. (Azonban, ha úgy gondolod, hogy a száraz bőrt valami belső tényező okozza, akkor azt tanácsoljuk, mindenképp fordulj orvoshoz.)
Másodszor pedig természetesen nyújts segítséget a bőrödnek.
Használj olyan krémeket, kenőcsöket, melyek zsírokban gazdagok, és nemcsak hidratálják a bőröd, hanem hozzásegítik a bőr természetes lipidrétegének a javulásához. Ugyanis az elsődleges feladat ilyenkor a bőr védelmi vonalának a helyreállítása. Ebben olyan kozmetikai készítmények segíthetnek, melyek zsírokban gazdagok, glicerint, ureát tartalmaznakm melyek a probléma gyökerét szüntetik meg, azaz a bőr természetes védelmi rendszerét javítják. Igaz, ezek a kencék kicsit nehezebben szívódnak fel, mint a vizesebb bázisú krémek, de ha visszatérhetünk egy pillanatra a cikk elején említett példánkhoz, a házépítéshez, itt is örökérvényű a mondás, hogy a jó munkához idő kell. Azaz ha azt szeretnéd, hogy a bőröd újból egészséges legyen, akkor szánd rá azt az időt, amíg beszívódik a krém a bőrödbe. Hidd el, megéri ez a kicsit hosszabb idő. A bőröd meghálálja.